Maarten Stevens - Tenor

Biografie

Maarten Stevens kreeg zijn eerste zanglessen van Arnold Ardts. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij bij Maria Acda-Maas, Han-Louis Meijer en Ana Sánchez Donate. Hij volgde zanglessen bij Marcel Reijans en masterclasses bij Frank van Aken, Raymond Modesti en Meinard Kraak. Tegenwoordig wordt hij gecoacht door Henny Diemer en Han-Louis Meijer.

Solistisch zong hij onder andere in Vespro della Beata Vergine van Monteverdi, cantates en de Matthäus-Passion van Bach, Messiah van Händel, Die Schöpfung en Die sieben letzten Worte van Haydn, Requiem en Krönungsmesse van Mozart, Petite messe solennelle van Rossini, Les sept paroles van Franck, Oratorio de Noël van Saint-Saëns, Vespers van Rachmaninov, Requiem van Kreek en Misa Criolla van Ramírez. In 2017 was hij te horen in de opera Acis and Galatea van Händel, een productie van BarokOpera Amsterdam. In 2015 zong hij de rol van Gherardo in de opera Gianni Schicchi van Puccini. Daarnaast was hij als solist in hedendaagse muziek te horen tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht (2013, 2014) en de Young Composers Meeting in Apeldoorn (2014).
Met de pianisten Han-Louis Meijer, Rixt van der Kooij en Rik Kuppen heeft hij liedrecitals gegeven met voornamelijk het Duitse romantische repertoire, waaronder Dichterliebe en Liederkreis, Opus 39, van Schumann.

Als koorzanger heeft hij deelgenomen aan allerlei projecten en drie jaar gezongen in het Laurens Collegium Rotterdam en het Rotterdam Symphony Chorus. Hierbij heeft hij samengewerkt met orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Gelders Orkest en het Orkest van de Achttiende Eeuw en met dirigenten als Riccardo Chailly, Reinbert de Leeuw, Nathalie Stutzmann, Jan Willem de Vriend, Cristian Măcelaru, Antonella Manacorda, Jac van Steen, Pablo Heras-Casado, Jonathan Darlington, Marcus Creed, Wiecher Mandemaker, Daniël Salbert, Caroline Westgeest, Manoj Kamps en Klaas-Jan de Groot.
Tot zijn koorrepertoire behoren onder meer cantates, motetten en de Matthäus-Passion van J.S. Bach, Händels Israel in Egypt, Mozarts Requiem, Haydns Die Schöpfung, Beethovens Fidelio, Mendelssohns Lobgesang, Brahms’ Ein deutsches Requiem, Dvořáks Stabat Mater, Schönbergs Gurrelieder, Faurés Requiem, Ravels Daphnis et Chloé, Martins Messe pour double chœur a cappella, Brittens War Requiem, Viviers Journal en Henzes Elogium Musicum.

Sinds 2018 is hij alleen nog beschikbaar als solist en concentreert hij zich op het oratorium-, opera- en liedrepertoire voor lyrische tenor.

Naast zijn muzikale opleiding heeft Maarten een bachelor- en masterdiploma Cultuurwetenschappen behaald aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Portret biografie Maarten Stevens